✕ Stäng

Helprotes

En helprotes behövs i de lägen en hel tandrad är förlorad. Oftast sker detta hos äldre som inte besöker tandläkaren och tänderna blir då svåra att rädda.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Helprotes när alla tänder är förlorade

hel tandprotesEn helprotes är en protes som ersätter hela tandraden. Detta kallas också för löständer.

Vilka har behov av en helprotes?

De som behöver ersätta en hel tandrad är oftast de äldre som har en ökad sjuklighet, som tycker det är obehagligt att gå till tandläkaren och som har en dålig ekonomi och därmed kommer in försent till tandläkaren för behandling för att kunna rädda och behålla sina riktiga tänder.

Många hundratals äldre i Norden är idag tandlösa.  

Svårt att fungera som vanligt med helprotes

Det kan vara svårt att vänja sig vid en helprotes. Också för att de flesta debuterar med helprotes när de är äldre.

Det är exempelvis svårare att tugga eftersom protesen gärna lossnar. Därför krävs det att man lär sig en helt ny teknik. Ibland är det lättare att dela maten själv innan man stoppar det i munnen eftersom protesen lossnar så lätt.

Svårigheterna att hålla protesen på plats ökar om du är torr i munnen. För att motverka detta kan du köpa produkter på apoteket som stimulerar salivproduktionen i munnen.

70 procent av alla som har en helprotes är dock nöjda med sin protes.

Helprotes – ofta sista alternativet

Om du har förlorat tänder i käken så är implantat det första alternativet för att ersätta dessa. Alternativt fasta tandproteser så som bro och krona.

Implantat skruvas fast i käkbenet och sitter kvar som permanenta tänder livet ut. Men för att du ska kunna ha dessa så krävs det att ditt käkben är tillräckligt starkt för att klara av att bli borrat i.

En krona är ett skal som fäster på din riktiga tand, och en bro är konstgjorda tänder som fäster på de tänder mellanrummet avgränsar till. I båda dess fall krävs det dock att du har tänder kvar.

Senaste Nytt