✕ Stäng

Delprotes

Om du inte saknar alla tänder kan en delprotes passa dig. Detta alternativ är billigare än implantat, dessutom passar de dig som är äldre och inte har ett så pass starkt käkben för att kunna skruva i det.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Avtagbar protes som ersätter några tänder

delprotes

En delprotes är som löständer men som inte ersätter alla tänder. Detta om du har några kvarvarande tänder kvar.

Protesen är avtagbar och du fäster den mot dina tänder med klamrar. Därför är det lättare att tugga och äta normalt med en delprotes än med en helprotes som bara fäster med hjälp av sug.

En delprotes kan också se väldigt naturlig ut. Även när de ersätter exempelvis framtänder.

Varför delprotes och inte implantat?

Delprotes är mycket billigare än permanenta konstgjorda tänder som skruvas fast i käkbenet (implantat). Dessutom har inte alla ett så pass starkt och frisk käkben att det går att skruva fast något i det.

Så går det till när du får en delprotes

När protesen skapas så görs den en avgjutning av din käke. Från det att du går till tandläkaren första gången till att du har din tandprotes tar det ungefär fyra till fem tandläkarbesök.

Välj material

En delprotes kan bestå helt av plast alternativt ha tänderna i plast samtidigt som skelettet består av koboltkrom, och metallklamrar av guld. Det är kostnadsfråga. Den billigaste varianten är helt i plast. De skelett som är gjorda i metall ger mer stabilitet.

Egenvård och skötsel

Förvara den i vatten

För att delprotesen ska behålla sin form så får den inte torka ut. Därför ska du förvara den i vatten när du inte har den i munnen.

Skölj efter måltid

Efter varje gång som du har ätit så ska du skölja munnen och protesen.

Rengör två gånger om dagen

Och på två gånger om dagen ska du rengöra den precis som du rengör dina nuvarande tänder; med tandborste och tandkräm. Använd en speciell tandkräm för detta, en protestandkräm alternativt oparfymerad diskmedel går också bra.

Borsta tandköttet

Borsta även försiktigt gomen och tandköttet där protesen brukar sitta. Detta för att få upp blodcirkulationen.

Senaste Nytt